wtorek, 24 maja 2016

Sałatka z fioletowych ziemniaków, awokado i szparagów

Piękna wiosenna sałatka. I bardzo smaczna. Fioletowe ziemniaki może nie różnią się mocno smakiem od tradycyjnych, ale są niezwykle dekoracyjne. Do zrobienia sosu użyłam oleju Kujawskiego "cytryna i bazylia". Pasował idealnie! Można go oczywiście zastąpić dobrą oliwą, ale jeżeli spotkacie ten olej w sklepie, koniecznie kupcie  butelkę, warto spróbować.



składniki
250 g szparagów zielonych
4 fioletowe ziemniaki
1 dojrzałe awokado
łyżka zielonego szczypioru
garść pestek słonecznika
sos:
4 łyżki oleju (dałam Kujawski "cytryna i bazylia")
ząbek czosnku, roztarty
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz


przygotowanie

Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Awokado pozbawić pestki i skóry, pokroić w plastry.  Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy olej i ocet , dodajemy pozostałe składniki, zakręcamy i potrząsamy do dokładnego wymieszania.
Wszystkie składniki sałatki (szparagi, ziemniaki, szczypior, awokado, słonecznik) ułożyć w misce. Polać sosem, lekko wymieszać,  przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam