środa, 4 maja 2016

Ryżowe kulki ze szparagami

Jakiś czas temu dostałam ogromne pudło produktów Uncle Bens. Było w nim między innymi kilka pudełek różnych rodzajów ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne ryżowe kulki z dodatkiem zielonych szparagów i selera naciowego. Doskonale sprawdził się w nim ryż risotto Uncle Bens. Zjedliśmy je z zielonymi szparagami upieczonymi na patelni grillowej, ale równie smaczne będą podane z zieloną sałatą.   Bardzo polecam!



Składniki 8 sztuk, 2 porcje
80 g ryżu risotto Uncle Bens
oliwa z oliwek
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku 
60 ml białego wina
ok 300 ml gorącego bulionu (nie trzeba zużyć całego)
50 g  (1 łodyga) selera naciowego
3 zielone szparagi
pęczek  szczypiorku
ok 15 g startego parmezanu
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 
pieprz

1  jajo 
bułka tarta
olej roślinny do smażenia

przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać końcówki, wyrzucić, resztę pokroić w plasterki lub półplasterki. Seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażać aż lekko zmięknie.  
Dodać posiekany czosnek i ryż, smażyć, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez ok 3-4 minuty aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna patelni. W międzyczasie  garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący. Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu  i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce, do momentu  aż ryż będzie prawie miękki. Do prawie miękkiego ryżu dodać pokrojone szparagi i seler naciowy. Dokończyć gotowanie ryżu dodając kolejną porcję bulionu. Gotujemy tak długo aż ryż będzie dobrze ugotowany a warzywa zmiękną. Wszystko zajęło mi  mniej więcej 20 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojony szczypiorek i starty parmezan, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem wystygł. 
Z zimnego ryżu uformować 8 kulek wielkości piłeczek golfowych. Każdą zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie obtoczyć w tartej bułce. 
W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, włożyć do niego kilka kulek i  smażyć przewracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką cedzakową  i umieścić na papierowym ręczniku kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie kulki. Podawać zieloną sałatą lub z zielonymi szparagami. Smacznego!














6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam