czwartek, 26 maja 2016

Rabarbar pod kruszonką czyli rabarbarowe crumble

Pyszny, prosty do zrobienia deser. Do rabarbaru dołożyłam nieco słodkich truskawek, dałam też nie za wiele cukru, dzięki czemu deser nie był przesłodzony. Do kruszonki użyłam roztopionego masła, taką metodę zobaczyłam kiedyś w przepisie na stronie Moje Wypieki i od tamtej pory chętnie ją stosuję, gdyż kruszonkę robi się znacznie prościej niż tradycyjnie z masłem schłodzonym. Najpyszniejsze jest crumble lekko letnie, podane z bitą śmietaną ( nie słodziłam). Ale i kolejnego dnia, wyjęte z lodówki, było pyszne. Polecam!

inspiracją był przepis Jamesa Martina


składniki
ok 1 kg (10 lasek) rabarbaru
4 łyżki wody
4 łyżki ksylitolu (lub do smaku) lub cukru
1 łyżeczka imbiru w proszku
200 g truskawek

kruszonka:
110g masła  roztopionego
80 g  brązowego cukru lub  80 g ksylitolu
180 g  mąki

do podania:
ubita śmietana  kremówka

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Pokroić rabarbar na 3-4  cm długości kawałki, umieścić na blasze piekarnika, posypać ksylitolem lub cukrem, skropić wodą. Piec przez 10 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, posypać imbirem i dobrze wymieszać.
Wypełnić  rabarbarem żaroodporne naczyniu o głębokości ok 4cm i średnicy ok 24 cm. Na rabarbarze położyć przekrojone na pół lub ćwiartki, umyte i osuszone truskawki.
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać  mąkę z ksylitolem lub cukrem, dodać roztopione ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka. Posypać rabarbar i piec w piekarniku przez 35-45 minut, aż kruszonką zrobi się  chrupiąca i złoto-brązowa a  rabarbar będzie całkiem miękki  i bulgoczący
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie wyjmować z formy. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!








4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam