poniedziałek, 30 maja 2016

Kminkówka

Piliśmy kiedyś znakomitą kminkówkę. Poszukałam w sieci i znalazłam prosty przepis ( klik) Zwiększyliśmy ilość kminku z 2 łyżeczek do 4 - jesteśmy od  kminku uzależnieni, w hurtowych ilościach dodajemy go do kapusty, chleba i sera. Nie dodawałam cukru, moim zdaniem jest on zbędny. Warto poczekać, bo trunek smakowity!



składniki
4 łyżeczki kminku
0,5 l wódki (40%)
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie - nie dawałam)

przygotowanie

Kminek ucieramy w moździerzu, nie trzeba rozcierać bardzo drobno, wystarczy że nasiona będą lekko rozbite. Tak roztarty kminek dodać do wódki, dosypać cukier (jeżeli używamy), odstawić na trzy tygodnie w temperaturze pokojowej. Po trzech tygodniach kminkówkę przelać do butelki używając gazy aby dobrze trunek przefiltrować. Przefiltrowaną odstawić na dziewięć tygodni. Podawać zmrożoną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam