wtorek, 17 maja 2016

Guacamole z suszonymi pomidorami

Zrobiłam mały przegląd w kuchni. Okazało się ze zalegają 2 sztuki awokado i 2/3 słoiczka pasty z suszonych pomidorów. I tak powstała jeszcze inna wersja guacamole. Jeżeli nie macie gotowej pasty z pomidorów, wystarczy zmiksować suszone pomidory ze słoika, dodając nieco pomidorowego oleju. Nie dodałam tym razem kolendry tylko świeżą bazylię. I było smacznie :)



składniki

2 dojrzałe awokado
4- 5 łyżek (ok 150 g) pasty z suszonych pomidorów (lub zmiksowane suszone pomidory z oleju)
2 ząbki czosnku, 
1 papryczka chili
5 g - spora garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki (lub więcej, do smaku)
papryka w płatkach
sól, pieprz

przygotowanie:

 Jeżeli nie mamy gotowej pasty z suszonych pomidorów, należy zmiksować lub bardzo drobno posiekać pomidory z oliwy. Czosnek, papryczkę chili (usunąć pestki) i bazylię posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną, rozgnieść widelcem  - nie musi być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, chili i bazylią, dodać pomidory. Doprawić oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ewentualnie płatkami papryki. Wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny lub limonki. Podawać np z  grzankami. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam