wtorek, 19 kwietnia 2016

Zupa z ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

Piękna, zielona, wiosenna zupa. Delikatniejsza niż klasyczna czosnkowa. można ją zmiksować i wtedy będzie gładka jak ta na zdjęciach, lub tylko lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają. 




Składniki
ok 30g  liści czosnku niedźwiedziego
100 g  szpinaku 
360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
5 -6 ząbków czosnku
20 g masła
600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka
250 ml mleka
Świeżo zmielony pieprz i sól morska 
do podania grzankami  (opcjonalnie)

Przygotowanie
Umyć liście czosnku i szpinak. Liście czosnku pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę.
Rozpuść masło na patelni, dodać  cebulę i ziemniaki, podsmażać przez parę minut - 5 -7  aż lekko zmiękną ale nie zrobią się brązowe. Wywar wlać do garnka a następnie dodać do niego ząbki czosnku oraz cebulę z ziemniakami z patelni (można też wszystko gotować na patelni)
Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodać liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i szpinak. Przykryć i gotować  na małym ogniu przez około 10 minut.
Zupę lekko przestudzić  a następnie zmiksować  blenderem  lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Podgrzać, ale już nie gotować.
Podawać w ogrzanych talerzach, posypane  chrupiącymi grzankami i posiekanymi liśćmi czosnku. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była całkiem smaczna ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam