środa, 6 kwietnia 2016

Zupa z dyni i kalafiora

Zupa powstała trochę przez przypadek - takie składniki były akurat w domu a musiałam szybko zrobić coś sycącego na obiad.  Wpadł mi gdzieś kiedyś w oko przepis na zupę z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, a że i ono było, postanowiłam też je dodać. Zupa wyszła gęsta i bardzo pożywna. I bardzo smaczna. Ja swoją zupę miksowałam ale można warzywa tylko rozgnieść.



składniki
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka  kurkumy
3- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
400 g  kalafiora  podzielonego na różyczki
500 g dyni, obranej, bez pestek,  grubo pokrojonej
400 ml (puszka) mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka
Sól i pieprz do smaku

do podania
pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki  - dowolnie

przygotowanie
Warzywa naszykować zgodnie z opisem - cebulę pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, dynię jeżeli to konieczne obrać, pozbawić pestek , pokroić w grubą kostkę.
Rozgrzać olej w głębokiej, dużej patelni lub garnku, dodać cebulę, czosnek i kurkumę. Dusić na małym ogniu  aż cebula i czosnek zmiękną ( bez zrumieniania).
Dodać dynię, kalafior i mieszać przez chwilę, podgrzewając.
Dodać mleko kokosowe, dokładnie  wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem, albo rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków jeżeli wolimy zupę mniej gładką.
Doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni lub grzankami, kolendrą. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, zapowiada się smacznie, z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam