piątek, 8 kwietnia 2016

Pianka z mleka i pomarańczy

Delikatny, mało słodki deser z mleka skondensowanego. Użyłam mleka bez cukru gdyż chciałam zrobić deser z ksylitolem. Zamiast zwykłej żelatyny mam żelatynę w listkach - jest znacznie wygodniejsza w użyciu niż ta w proszku. O ile macie możliwość kupić  - bardzo polecam. 



składniki 3- 4 porcje
300 ml mleka skondensowanego bez cukru
200 ml soku z pomarańczy
1 łyżka ksylitolu lub cukru (lub do smaku)
6 listków żelatyny ( lub żelatyna w proszku wg zaleceń z opakowania)
1 pomarańcza
łyżeczką wody pomarańczowej - opcjonalnie

przygotowanie
Pomarańczę obrać, podzielić na małe cząstki. Listki żelatyny namoczyć. Podgrzać sok pomarańczowy, rozpuścić w nim cukier i żelatynę. Mleko wymieszać w blenderze, dolać sok, ewentualnie wodę pomarańczową, dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać aż stężeje. Można posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam