środa, 13 kwietnia 2016

Krewetki po kubańsku

Tak przyrządzone krewetki zobaczyłam w programie Roberta Makłowicza. Zgodnie z tym co radził, użyłam greckiej grillowanej papryki w zalewie octowej. Zalewa w greckich paprykach jest zdecydowanie łagodniejsza niż w polskich.  Najwięcej czasu zabiera obranie krewetek, poza tym danie szybkie do zrobienia. Jeżeli podamy z niedużą ilością ryżu, świetnie sprawdzi się jako smaczna przystawka. Bardzo polecam!



składniki (2 małe porcje)
ok 500 g  surowych, dużych krewetek
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1  biała cebula
1 liść laurowy
1 -2 papryki pieczone, bez skórki (z zalewy)
100 ml białego wytrawnego wina
200 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka białego octu winnego lub do smaku
sól
ryż do podania

przygotowanie
Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone,  wyjąć odpowiednio wcześnie z zamrażalnika i rozmrozić, najlepiej w lodówce. Obrać, oczyścić ( poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą). Możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki. Ja tym razem obrałam krewetki całkowicie. Możemy też kupić surowe, mrożone, już obrane krewetki, gotowe do przyrządzenia. Jak obrać krewetki można zobaczyć tutaj
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, paprykę osączyć z zalewy pokroić w paski.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną  cebulę, zeszklić. Dodać liść laurowy, pokrojone  papryki, wlać wino, gotować na niewielkim ogniu aż wino wyparuje. Dołożyć pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić do smaku octem i solą.
Podawać z ryżem. Smacznego!








2 komentarze:

  1. O rety, ale to musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najmniej pyszne było obieranie krewetek - potem już z górki ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam