piątek, 15 kwietnia 2016

Duszona baranina z kiszoną cytryną

Długi czas myślałam że kiszone cytryny to nie do końca moje smaki. Podjęłam kiedyś próbę ich ukiszenia ale zupełnie się nie udały. Robiłam też kiszone cytryny na szybko,  niby nie najgorsze ale też bez zachwytu (ale nie są złe, więc jeżeli nie macie możliwości kupienia dobrych ukiszonych cytryn, warto skorzystać z tego przepisu) . I pewnie do dzisiaj tkwiłabym w przekonaniu ze mogę się bez cytryn obejść, gdyby nie fakt, że  znaleźliśmy świetne ich źródło. I nagle okazało się, że są świetne! Że bardzo je lubię, że podkręcają każde danie. Tak więc teraz weszły już do naszej kuchni na dobre i regularnie robię  dania z ich dodatkiem. Baranina i kiszona cytryna to połączenie znakomite. Podajcie z bulgurem, będzie pysznie. Wszystkim polecam!
Przepis, z lekkimi zmianami, z książki "The slow cook book" - Heather Whinney






składniki
ok  600 -700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki
2 łyżki  posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do podania
2 łyżki  posiekanej kolendry + dodatkowo do podania
1 cebula pokrojona w kostkę

3-4 ząbki czosnku, posiekane
ok 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
400 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego
2 kiszone cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięte

parę sztuk zielonych i czarnych oliwek
sól i pieprz czarny, świeżo mielony


przygotowanie

Dzień przed gotowaniem, wymieszać w misce pietruszkę, kolendrę, cebulę, czosnek, imbir, oliwę, sok z cytryny. Dodać mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki. 
Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso wyjąć z marynaty - marynatę zachować - obsmażać na niewielkiej ilości oliwy tak aby ładnie się zrumieniło ze wszystkich stron.  
Przełożyć mięso do misy wolnowaru, dołożyć marynatę, oliwki i kiszone cytryny. Na patelnię na której smażyliśmy mięso, wlać bulion, zagrzać, zdrapując z dna drewnianą szpatułką wszystkie smaki. Bulion przelać do wolnowaru. Należy wlać tyle, aby mięso było tylko lekko przykryte. Jeżeli nie zużyjemy całego bulionu, odstawmy go na bok, może przydać się później. Gotować przez 3-4 godziny w ustawieniu high, lub  6-8 godzin w ustawieniu low. W połowie gotowania warto mięso wymieszać, jeżeli trzeba dolać bulion, sprawdzić smak sosu i w razie potrzeby dosolić. Po ugotowaniu doprawić wszystko pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane listkami kolendry i pietruszki. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam