piątek, 25 marca 2016

Zupa z groszku

Bardzo wiosenna w kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :)




składniki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula, posiekana
150 g ziemniaków, pokrojone w drobną kostkę
2 - 3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g  zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
ok 750 ml bulionu z kurczaka (najlepiej domowego)
1/2 szklanki śmietany - opcjonalnie
sól, pieprz do smaku
do podania (opcjonalnie)
grzanki
przysmażona chorizo
pestki dyni

Przygotowanie
W garnku zagrzać bulion, dodać pokrojone ziemniaki, gotować aż będą prawie miękkie. W międzyczasie na patelni rozgrzać  masło i olej. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, ok  4  -  6 minut. Dodać czosnek i pietruszkę, podsmażać jeszcze przez chwilę. Do bulionu z ziemniakami dodać zawartość patelni i groszek, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, przykryte, ok 4 - 5 minut - aż groszek będzie miękki. Wyłowić część groszku do ozdobienia zupy. Resztę trochę przestudzić i zmiksować blenderem. Zupę doprawić solą i pieprzem,  można też doprawić śmietaną.
Podawać z grzankami, posypaną pestkami dyni i podsmażoną kiełbasą chorizo. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ewa. Fajny przepis. Tylko mniej czasu na realizację :-((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zrobisz następnym razem ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam