poniedziałek, 21 marca 2016

Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami

Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości do zrobienia własnych ( czeka się na nie chyba miesiąc a i nie każde cytryny dadzą się ukisić, muszą być niepryskane) możecie zrobić szybką wersję (klik ) Polecam!




składniki
1 perliczka
 oliwa z oliwek
1-2 bulwy kopru włoskiego - fenkuła
2 cebule, pokrojone na grube kawałki
pęczek kolendry

4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek
80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek
szczypta szafranu
500 ml bulionu drobiowego
marynata 
1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
sól morska i pieprz



przygotowanie

Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć mięso marynatą  i marynować w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Następnego dnia rozgrzać sporą ilość oliwy na dużej, głębokiej patelni .  Obsmażyć perliczkę, na średnim lub dużym ogniu,  ze wszystkich stron zaczynając od strony skóry.Kawałki mięsa powinny ładnie się zrumienić ( zajmie to 5 - 10 minut).  W międzyczasie każdą bulwę kopru przekroić na 8 części, dorzucić do mięsa. Dodać cebulę, czosnek i posiekane łodyżki kolendry. Wymieszać i  smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać oliwki, szafran,kiszone cytryny. Wszystko zalać bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie to ok 1 i 1/2 godziny. W połowie gotowania wymieszać, w razie konieczności uzupełnić płyn. Gotowe danie doprawić solą i pieprzem, posypać listkami kolendry. Podawać np z kuskusem. Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam