środa, 23 marca 2016

Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami

No, po prostu śliczne jaja! I żadnych sztucznych barwników! Faszerowałam je bryndzą, ale sądzę że najprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też byłby dobry. A jajka są tak ładne, że właściwie można je podać bez żadnych dodatków. 





składniki
do farbowania:
mała czerwona kapusta (ok 500 g) 
1000 ml wody
2 łyżki octu
1 łyżka soli

6 ugotowanych jajek
2 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania
1 nieduża szalotka - drobno pokrojona
6 łyżeczek bryndzy
6 suszonych pomidorów z oleju
sól, pieprz

majonez lub jogurt  - opcjonalnie

przygotowanie

Przygotować wywar z kapusty. Liście kapusty poodcinać, ułożyć w garnku, zalać wodą, dodać sól i ocet.  Zagotować, gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Z gotowego wywaru wyjąć liście, włożyć do niego ugotowane, obrane jajka. Trzymać tak długo aż uzyskają kolor odpowiednio intensywny. Po godzinie moje jajka już były niebieskie. 

Po ufarbowaniu jajka  przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do blendera włożyć żółtka, suszone pomidory, bryndzę, szalotkę. Wszystko zmiksować, przełożyć do miski, wymieszać z koperkiem, jeżeli masa wydaje się nam zbyt gęsta możemy dodać trochę majonezu lub gęstego jogurtu. Doprawić solą i pieprzem, do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać koperkiem. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Ewa. Z czerwonej kapusty wychodzą niebieskie jaja??? Cudne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Możne też w skorupkach zrobić, też będzie niebieskio

      Usuń
  2. Przepiękny kolorek Ci wyszedł. Robiłam je rok temu, były hitem wielkanocnego stołu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam