piątek, 18 marca 2016

Mazurek czekoladowy

Wielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i  na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było  w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę...


składniki
ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
175 g masła
2 żółtka
szczypta soli


Masa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
40 ml śmietany kremówki  - 30% lub 36%

dodatkowo - gotowa masa marcepanowa
migdały, rodzynki


przygotowanie
Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę.  Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg -   resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C.
W międzyczasie przygotować czekoladową  masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej miski, dolać śmietankę. W większym garnku zagotować wodę,  na nim postawić garnek z czekoladą, mieszać aż cała czekolada się rozpuści.   
Na upieczony blat wyłożyć warstwę cieniutko pokrojonej masy marcepanowej - kroiłam przy pomocy obieraczki do warzyw. Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzić równą warstwę masy czekoladowej. Przybrać dowolnie np.  migdałami, rodzynkami, marcepanem. Smacznego!









6 komentarzy:

  1. Marcepan i czekolada - bardzo smacznie! Beatka, mazurek nie musi być wcale za słodki, nie dodawaj do kruchego spodu cukru! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, masz rację! To pewnie lata nawyków, zmieniam od tego roku :)

      Usuń
  2. Niedługo święta więc warto wypróbować przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję ze się uda! Wesołych Świąt!

      Usuń
  3. Ha ! Wiedziałam,że u p.Beaty znajdę pomoc :-) Tym właśnie mazurkiem zaskoczę samą siebie i rodzinkę. To będzie mój pierwszy w życiu mazurek. Pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt AD 2017. Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę świąt jak najmilszych! A przy okazji polecam mazurek pomarańczowy - to mój ulubiony ;) http://staregary.blogspot.com/2016/03/mazurek-pomaranczowy.html

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam