piątek, 4 marca 2016

Halibut z grilla

Błyskawiczny obiad. Moczenie ryby w mleku likwiduje zapach, który nie każdy lubi. Jeżeli nie mamy czasu na długie moczenie, zalejmy rybę mlekiem przynajmniej na 15 - 20 minut. Halibut okazał się bardzo smaczną rybą - przyznaję ze wstydem, że wcześniej nigdy go nie jadłam. A szkoda, teraz to nadrobię.




składniki ( 2 porcje)
2 dzwonka halibuta
sól
pieprz cytrynowy
mleko
oliwa 

przygotowanie
Halibuta umyć i osuszyć. Zalać mlekiem i odstawić na 1 - 2 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć, osuszyć, posolić, posypać sporą ilością  pieprzu, lekko posmarować z obu stron oliwą. Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzać. Na grillu elektrycznym grillować rybę przez ok 5  - 6  min ( grill dwustronny). Jeżeli używamy patelni grillowej rybę grillować nieco dłużej - ok 4 min z każdej strony, w połowie grillowania przewrócić. Czas jest orientacyjny - zależy od grubości naszego dzwonka - pieczemy do czasu, aż mięso zrobi się białe i łatwo się rozdziela.  Podawać z kawałkiem cytryny. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Muszę w końcu wypróbować jakiś sprawdzony przepis, bo wszystkie moje "rybne" poczynania skutkują mało smacznymi daniami :( Jakoś u mnie rybka dobrze się nie czuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina ryby? Jak ryba dobra, to niewiele potrzebuje. pozdrawiam

      Usuń
  2. Halibut jest znakomity:) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam