piątek, 11 marca 2016

Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym

Bardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe.  Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam!


składniki  - 2 porcje
450 g czerwonych krewetek
1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek
1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody

sos
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki sosu  worcester lub do smaku
sól,pieprz

dodatki
1 jajko
1/2 awokado
1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie
ew płatki paprykowe do posypania

przygotowanie
Krewetki rozmrozić  wkładając je do  zimnej wody  lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody  z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody , najlepiej z dodatkiem lodu. 
Do gotującej się wody włożyć  krewetki , zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez dwie - trzy minuty. Wyjąć krewetki z patelni  i natychmiast włożyć do zimnej wody  aby zatrzymać proces gotowania. Studzić przez ok 1 minutę. Wodę odlać a krewetki oczyścić: poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą)

Awokado przekroić na pół , jedną część razem z pestką odłożyć z drugiej połowy usunąć miąższ, skropić cytryną  pokroić w sporą kostkę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Jajko ugotować na  twardo, obrać przekroić na ćwiartki. W miseczkach odpowiedniej wielkości układać awokado, krewetki, jajko, polać sosem. Można przybrać jalapeno pokrojoną w cienkie plasterki lub posypać płatkami paprykowymi. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam