środa, 3 lutego 2016

Zupa z bobem, szpinakiem , makaronem i jajkiem

Nie wiem czy dane nam będzie w tym roku odwiedzić Portugalię. Na razie pocieszam się gotując dania z tamtych stron. "Sopa de feijão com espinafres, massa e ovo"  - to portugalska nazwa  tej  zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu i jajka. W portugalskim przepisie, na podstawie którego ją przygotowałam  była dodana fasola z puszki. Ja miałam akurat w domu puszkę gotowanego, brązowego bobu - znakomicie zastąpił fasolę. Bardzo zupę polecam, zwłaszcza na zimne dni. 



składniki
250 g pęczek szpinaku
1 pęczek kolendry 
400 g puszka gotowanego bobu
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
900 ml wywaru na wołowych kościach (użyjcie dowolnego)
oliwa
papryka mielona
sól
do podania:
szklanka drobnego makaronu - kolanek
1 jajko na osobę


przygotowanie
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i liść laurowy. Chwile podsmażać aż czosnek lekko się przyrumieni.
Dodać opłukany szpinak, bób , posiekaną kolendrę, posypać papryką. Wymieszać.
Dodać wywar, ewentualnie lekko posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, 
Gotować na wolnym ogniu około 5 - 10  minut. W międzyczasie  ugotować makaron zgodnie z instrukcją, odcedzić, przelać zimną wodą. Ugotować jajka w koszulkach - po jednym na osobę. Do talerzy nalać zupę, dodać dowolną ilość makaronu i jajko. Podawać gorące. Smacznego! 





2 komentarze:

  1. Przeczytałam listę składników i coś mi się wydaje, że to zupa dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, proste i szybkie :) Mam nadzieję że zasmakuje !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam