poniedziałek, 29 lutego 2016

Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty

Luty w Regionalnych Smakach (akcji prowadzonej przez Renatę na blogu Codziennik Kuchenny) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem -  potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu  -  zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam  o  Tacie który z tamtych stron pochodził :)
W Wielkopolsce danie tradycyjnie było  podawane w dni postne. Więcej informacji o gziku tutaj. 


Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu  drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie!


Składniki:
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego!






Pyry z gzikiem znajdziecie na blogach:

7 komentarzy:

  1. Pyszności! Wpraszam się na wielkopolski obiadek!
    Miło było razem gotować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu w prostocie siła! :)
    Reniu, mój tata Poznaniak, babcia do dziś tam mieszka, a dziadek od strony mamy Wielkopolanin. :)) I jak mam nie kochać pyrów z gzikiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wyglądają pyry z gzikiem, w Twoim wykonaniu. Dziękuję za wspólne gotowanie.
    Pozdrawiam serdecznie
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu mnie naszło na Pyry z Gzikiem, czekam na młode ziemniaczki....sorry, pyry i znowu zrobię. Dziękuję za wspólne pichcenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam.Ale pysznie wygląda
    Dzięki za wspólne pichcenie .

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo tradycyjne danie, ale sposób podania ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyry z gzikiem to klasyka kuchni regionalnej! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam