sobota, 27 lutego 2016

Piersi gęsie pieczone w rękawie

Tak przygotowana pierś gęsia jest bardzo miękka i soczysta. Jedliśmy ją głównie na zimno, z takim zamiarem piekłam, ale zaraz po upieczeniu też była bardzo smaczna. na ciepło można ją podać np z kopytkami, ryżem lub opieczonymi ziemniakami. Polecam!



składniki
2 gęsie piersi
ząbki czosnku,
majeranek
igiełki z paru gałązek rozmarynu
sól, pieprz
jabłko
1/2 pomarańczy

Przygotowanie
Piersi umyć, osuszyć, usunąć kość o ile jest, ale tak aby nie ponacinać skóry. Usunąć nadmiar tłuszczu (nie wyrzucać - wytopić) Skórę ostrożnie ponacinać w kratkę. Posolić opieprzyć, natrzeć  majerankiem, rozmarynem z obu stron  przykryć i włożyć na noc do lodówki.
W dniu pieczenia doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozłożyć piersi skórą do dołu, na jednej połowie ułożyć wzdłuż ząbki czosnku, jeden za drugim,  przykryć drugą piersią, związać sznurkiem formując zgrabny wałek. Tak przygotowaną pierś obsmażyć wolno na rozgrzanej patelni aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Jabłko pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pomarańczę obrać podzielić na mniejsze kawałki. Jeden koniec rękawa do pieczenia zawiązać. Włożyć do środka owoce, na nich ułożyć pierś. Rękaw zawiązać, zrobić kilka małych otworów, wstawić do piekarnika, najlepiej na głębokiej blaszce.   Piec ok 70 minut. Po tym czasie mięso wyjąć, odstawić na 10 minut. W tym czasie odcedzić owoce, zmiksować, ewentualnie przetrzeć przez sito. Dodać tyle płynu z pieczenia aby uzyskać sos o odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą Piersi podawać ciepłe, pokrojone w plastry i polane sosem, lub zimne, jako wędlinę. Wtedy sos podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam