czwartek, 25 lutego 2016

Hiszpański dip chlebowo - pomidorowy

Taki dip podają w pewnej hiszpańskiej knajpie.  Szykuje się go szybko, nie wymaga wielu składników. Dobry pomysł na spotkanie towarzyskie.  Podawać można  z białym pieczywem, z pitą, a najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Czosnek możemy dodawać stopniowo, do uzyskania ulubionej ostrości. Ja lubię bardzo czosnkowo wiec 4 ząbki były w sam raz.  
Misiu - dziękuję ;)

  


składniki
ok 70 g białego pieczywa
ok 80 g pomidorów - dałam koktajlowe
ok 150 ml oliwy + do rozrzedzenia
3-4 ząbki czosnku, obrane
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

przygotowanie
Pieczywo,  pokroić w kostkę razem ze skórką. Włożyć do naczynia do miksowania, zalać oliwą, dobrze wymieszać, odstawić. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki. Do naczynia z pieczywem dodać pomidory, pastę pomidorową, czosnek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i octem. Jeżeli dip wydaje nam się za gęsty  - dodać nieco oliwy. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam