piątek, 5 lutego 2016

Daktyle faszerowane serem

Małe co nieco na przekąskę. Daktyle faszerowane serem, owinięte boczkiem i upieczone w piekarniku. Smaczny pomysł na domowe spotkanie. Można podać je ciepłe, można podać całkiem wystudzone - i takie i takie są smaczne. A poza tym, przygotowanie nie zajmie  nam dużo czasu. Polecam!

Wypatrzyłam takie daktyle tutaj




składniki
10 cienkich plastrów boczku wędzonego, przekrojone na połowy
20 szt daktyli bez pestek 
ser pleśniowy - dałam gorgonzolę
wykałaczki

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C
Z daktyle przekroić wzdłuż na pół. Otworzyć. Na połówce daktyli położyć kawałek sera, przykryć drugą połówką. Tak przygotowany owoc owinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką. W ten sposób przygotować wszystkie daktyle. Ułożyć na głębszej blaszce lub w naczyniu i wstawić do piekarnika.
Piec 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku, aż boczek jest chrupki. W połowie pieczenia obrócić daktyle aby upiekły się równomiernie. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ewa. Pychota! Uwielbiam śliwki w boczku, te daktyle na pewno nie są gorsze. No bo co miałoby być gorsze? Daktyl? Serek gorgonzola? Nie ma mowy!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam