czwartek, 21 stycznia 2016

Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolnowara

Intensywny, wyrazisty rosół na kurczaku,  z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.    

inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney


składniki
1300 -1400 g cały kurczak najlepiej z wolnego wybiegu
1 mała cebula, obrana i przekrojona na cztery
5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru
6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki
sól, pieprz
woda

do doprawienia:
sos rybny
sos sojowy

do podania:
makaron ryżowy
pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra. 

przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz, trochę soli. Dolać tyle gorącej wody aby kurczak był zakryty.  Przykryć i gotować na ustawieniu HIGH przez 3 - 4 godziny lub LOW przez 6 - 8 godzin. Miękkiego kurczaka ostrożnie wyjąć z wywaru, odstawić na bok żeby nieco przestygł.
Jeszcze ciepłego kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić  mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.   Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać  szczypiorem i kiełkami i kolendrą. Podawać gorące. Smacznego!
Uwaga: Możemy mięsa nie wkładać w całości do rosołu, tylko nałożyć odpowiednią ilość do talerzy i zalać gorącą zupą








4 komentarze:

  1. a kiedy brak wolnowaru w szafce?? Da się zrobić tę zupę w zwykłym garnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się jak najbardziej, nawet szybciej. Zalać trzeba zimną wodą a potem gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok 40 - 50 minut - tak długo aż kurczak będzie miękki i dobrze ugotowany. A dalej jak w przepisie :) Wody tyle aby kuraka zakryć.

      Usuń
  2. Uwielbiam azjatyckie zupy, aż się głodna zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na dokładkę składników dużo nie trzeba!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam