niedziela, 10 stycznia 2016

Zupa jogurtowa

Znakomita zupa na którą przepis znalazłam na blogu Turcja od kuchni. Jest bardzo pożywna, więc dobra na chłodne dni. Lubię wszystkie składniki - i szpinak, i cieciorkę i jogurt. I lubię turecką kuchnię.  Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę ją ugotować i że będzie smaczna. Jeżeli po ugotowaniu wyda nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją wodą lub bulionem.  Polecam!



składniki
ok 200 g  szpinaku
szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 szklanki ryżu
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
oliwa z oliwek
6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion)

przygotowanie
Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać jajko, wymieszać a następnie stopniowo dodawać pozostałe dwie szklanki wody, mieszając dokładnie.Tak wymieszaną masę dodać do ostudzonego ryżu. Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa się zagotuje. Dodać ciecierzycę i szpinak, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pamiętając o mieszaniu - bez tego jogurt się zwarzy. Zupę podawać niezbyt gorącą, polaną oliwą. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Byłam pewna, że to chłodnik :-)
    P.S.Weszłam tu przypadkiem i bardzo mi się podoba. Piękne zdjęcia i ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie trochę chłodnik z wyglądu przypomina. Turecka kuchnia jest pyszna! Dziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam