środa, 13 stycznia 2016

Gulasz z jelenia z pomidorami z wolnowaru

Może mało fotogeniczny, ale smaczny gulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze.



składniki
600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń
2 cebule pokrojone w piórka
6-8 ząbków czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
1 marchewka pokrojona w talarki
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
4 goździki
6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione
gałązka rozmarynu
200 g pomidorów - mogą być z puszki
1 łyżka pasty pomidorowej
2 szklanki bulionu 
słodka śmietana

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien.  Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje było już pokrojone. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa  ze wszystkich stron, aż się ładnie zrumienią.  Jeleninę  wyjąć, a na patelnię włożyć cebulę i chwilę obsmażać mieszając na średnim ogniu. Przełożyć do miski.  Na patelnię  wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa, dodać pomidory wraz z sokiem, pastę pomidorową, zagotować.  
Umieść  cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru.
Przełożyć do misy mięso  wraz z sokami które puściło, dołożyć pomidory i bulion  z patelni i marchewkę.
Dodać kolendrę, jałowiec, goździki, rozmaryn.  Gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 10 godzin. Przed podaniem można przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem, dolać śmietankę, wymieszać, posypać natka pietruszki i podawać. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam