czwartek, 7 stycznia 2016

Cheddar w czarnym sezamie

Znakomity pomysł na cheddar. Jest bardzo smaczny. Można zrobić jedną dużą porcję tak jak  ja, lub uformować  pojedyncze małe porcje i każdą obtoczyć w sezamie. W takiej formie będzie świetnym uzupełnieniem bufetu na przyjęciu. Jeżeli nie macie sherry, można je zastąpić np Porto lub innym alkoholem - warto wtedy dodawać alkohol stopniowo aby nie zdominował smaku. Bardzo polecam

inspirowane przepisem Marthy Stewart




składniki
200 g  ostrego sera cheddar, rozdrobniony lub starty
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
łyżka masła, roztopionego
2 łyżki sherry (najlepiej wytrawne)
ok 1/2  łyżeczki  soli
Szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
do obsypania:
1/3 szklanki ziaren czarnego sezamu
łyżeczka płatków paprykowych

przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu i płatków paprykowych dokładnie rozetrzeć w robocie (nożem) na gładką masę. Przełożyć na folię spożywczą, uformować gruby wałek, zawinąć w folię i wstawić na min godzinę do lodówki. Wysypać  sezam i płatki papryki na deskę. Ser, po zdjęciu folii obtoczyć w sezamie i papryce ze wszystkich stron. Podawać z dobrym pieczywem lub krakersami. Smacznego!




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam