czwartek, 31 grudnia 2015

Tarta z łososiem i szpinakiem

Prosta i szybka do zrobienia tarta. Możemy ją pokroić na małe kawałki, będzie wtedy stanowiła świetną przekąskę. Podana z sałatą może być całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam!


składniki
paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)  - nie zużyłam całego
120 świeżego szpinaku baby
125 g łososia wędzonego na gorąco
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
mały kremowy kozi serek - rolada
masa:
1 jajo
100 ml śmietany 30%
100 g sera cheddar - starty
łyżka koperku - opcjonalnie
pieprz
ewentualnie sól

przygotowanie
Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć ciastem, obciążyć ( surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem ) piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. 
Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem dobrze odcisnąć. 
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, plasterki czosnku, kawałki łososia, zalać masą, na wierzchu można ułożyć plasterki koziego serka. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.Podawać ciepłe lub przestudzone, posypane koperkiem lub szczypiorem Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Ewa. Mmmm...Fajny przepis, przy najbliższej okazji , na pewno do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się szybko - wygodny i lekki obiad :)

      Usuń
  2. O, moje smaki!
    Zapamietuje!
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobię z ciastem do tart,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie równie smaczna albo i nawet smaczniejsza!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam