środa, 23 grudnia 2015

Kapusta z grochem

Pyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami, a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową.  Ja  robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań i od tego jak kwaśna jest nasza kapusta. Warto grochu ugotować  nieco więcej, abyśmy mogli w razie potrzeby złagodzić kwaśność kapusty. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć. 



składniki
ok 1 kg kiszonej kapusty 
500 - 600 g łuskanego grochu - połówki
1  spora cebule
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
liść laurowy
majeranek
sól , pieprz
masło lub smalec do smażenia

przygotowanie
Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz  i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić w szybkowarze.  Groch wypłukać, zalać  niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu do  czasu aż wchłonie wodę, a wszystkie ziarenka będą miękkie i spora część się rozpadnie. Pod koniec gotowania mieszać bo gęsty groch może przywierać do garnka. Jeżeli groch wchłonie płyn a nie będzie jeszcze wystarczająco miękki, dolać nieco wody. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle lub smalcu na złoto - zajmie to trochę czasu, należy smażyć na małym ogniu. Do ugotowanej kapusty dodać groch i cebulę, wymieszać. Doprawić sporą ilością majeranku,  pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego!




8 komentarzy:

  1. nie robi się zasmażki dodaje się masło-duuużo masła.Doprawia wegetą,pieprzem,magą-wg. upodobania i smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta ta jest przepyszna! Można ją jeszcze zagęścić niewielką ilością ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Świetny pomysł, dziękuję ;) Wesołych Świąt!

      Usuń
  3. A ja polecam ten bardzo prosty przepis na kapuste kiszona : do gotujacej sie kapusty kiszonej( 800g) dodaje kostke warzywna ,a gdy bedzie miekka dodac 2 lyzki gesiego smalcu .....Taka kapusta ma doskonaly smak ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Dziękuję za pomysł, sprawdzę ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam