piątek, 20 listopada 2015

Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym

Pyszne danie, szybkie do zrobienia, znakomite do zagospodarowania resztek makaronu z poprzedniego dnia. Sos z dodatkiem sera jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam.



składniki (dla 4 osób)
200 g ugotowanego makaronu ( np świderki)
1 cukinia ok 340 g
100 g szynki lub boczku
łyżka kaparów
1/2 papryczki jalapeno
parę listków bazylii
płatki papryki

sos beszamelowy 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłego mleka
sól
pieprz
czosnek 

dodatkowo 170 g sera cheddar


przygotowanie



Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski.

Przygotować sos beszamelowy z serem
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić czosnkiem, pieprzem i solą.
Lekko przestudzony wymieszać ze startym cheddarem.
W naczyniu do pieczenia polanym lekko oliwą ułożyć warstwę ugotowanego makaronu, cukiniowy "makaron", posypać papryczką jalapeno, szynką, bazylią, kaparami, solą, pieprzem, płatkami papryki. Wierzch zapiekanki polać serowym sosem, rozprowadzić sos równomiernie, tak aby część dostała się do środka zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekanki za ich szybkość i prostotę wykonania, a dodatkowo są bardzo smaczne! Dodatkowy plus, za mój ulubiony rodzaj makaronu - świderki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekany makaron jest świetny, a świderki znakomicie się oblepiają dobrem wszelakim :)

      Usuń
  2. Ewa. Podoba mi się. Nie jestem fanką makaronu, ale makaron w zapiekance to już inna inszość. Zapisuję w zakładce "do zrobienia".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam