czwartek, 5 listopada 2015

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam !




składniki
200 g leśnych grzybów
150 ml wywaru warzywnego lub bulionu
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
sok z cytryny

przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze  podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Włożyć grzyby i cebulę do rondelka, zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy grzyby są miękkie, wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Grzyby odłożyć  na bok.

 W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać śmietanę, doprawić   pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dodać grzyby, posypać natką pietruszki. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ewa. Fajny,prościutki przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, że grzybów w tym roku mało :(

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam