piątek, 13 listopada 2015

Rolada z boczku pieczona

Kolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. 



składniki
ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości
1 łyżeczka papryki w płatkach
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól

przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 68 st C.  Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić w cienkie plastry, podawać z chlebem. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. a mój maż właśnie wczoraj się zastanawiał na co przerobić spory kawałek boczku ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Ewa. Zapytam tylko : WHY? Dlaczego wszystko co dobre musi być bombą kaloryczną? To niesprawiedliwe! Ale i tak zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki boczek to świetna zakąska na imprezy - sycący, aromatyczny, doskonały zarówno jako dodatek do chleba jak i samodzielna przystawka. Lubię taki przepisy, gdzie wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki można policzyć na palcach jednej ręki. Sam nie uważam się za wybitnego kucharza, ale myślę że uda mi się ją przygotować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, to wygodna przekąska ! To się nie może nie udać ! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam