poniedziałek, 30 listopada 2015

Kotlety mielone z dzika

Bardzo smaczne mielone z dziczyzny - z dzika. Nie będzie nam potrzebne mięso bardzo dobrej jakości - wystarczy mięso na gulasz. Warto czasem zrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam!




 składniki
400 -450 g  mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz)
5 ząbków czosnku - posiekane
40 g czerstwej bułki 
1 łyżeczka świeżego lub 1/2  suszonego rozmarynu
1 liść szałwii
1/ łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli lub do smaku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub więcej
1 jajko

tarta bułka do obtoczenia 
1 łyżka oleju do smażenia
1 duża cebula - pokrojona w piórka

przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Rozmaryn, czosnek, szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Jeżeli mięso mamy w kawałku, zmielić je razem z odciśniętą bułką. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować sześć owalnych kotletów, obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Przełożyć i trzymać w cieple. Na patelni na której smażyliśmy kotlety zeszklić cebulę,  podsmażać na na małym ogniu,  aż się zezłoci- jeżeli to konieczne, dodać więcej oleju. Podsmażoną cebulę położyć na ciepłych kotletach i od razu podawać . Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam