poniedziałek, 16 listopada 2015

Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach

Bardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam.



składniki
ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki)

farsz:
600 g wieprzowiny
100 g ryżu
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
na sos:
750 ml bulionu 
500 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz
majeranek

czosnek 

przygotowanie

 Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 min - ma być prawie ugotowany.


Przygotować kapustę. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku.
Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać cebulę i czosnek, majeranek, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać gorącym sosem pomidorowym, wierzch przykryć liśćmi kapusty.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin.  Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam