środa, 18 listopada 2015

Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście

Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam!
Drobna uwaga  - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości zrobienia lepszych zdjęć. Nogi świetne, jak tylko upiekę po raz kolejny, uzupełnię zdjęcia, na razie musicie uwierzyć na słowo.



składniki: (na 4 osoby)
4 gęsie nogi
4 duże ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
800 - 1000 g kiszonej kapusty
kminek

solanka  - 60 g soli na 1 l wody

dodatkowo
2 jabłka
majeranek

przygotowanie
W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso osuszyć i doprowadzić do temperatury pokojowej, wyciąć nadmiar tłuszczu ( można go stopić i użyć później). Posypać mięso pieprzem.
Nogi ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni, podgrzewać pomału aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Nogi odłożyć na bok, na patelni zostawić łyżkę gęsiego tłuszczu, dodać kapustę, chwilę smażyć mieszając.  Kapustę przełożyć do  żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać kminkiem, dodać parę ząbków  czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą do góry, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny.  Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi jabłkami . Smacznego!





4 komentarze:

  1. Gęsina, kiszona kapusta i kluski śląskie, no smaczniej już nie można:) Też polubiliśmy gęsinę:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, bo to połączenie doskonałe, pozdrawiam Weroniko :)

      Usuń
  2. Ewa. Na pewno super, a zdjęcia ładne i pokazują wszystkie etapy, a to najważniejsze. Ja robiłam karczek pieczony z kiszoną kapustą (pyszny), ale te nogi wyglądają przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karczek nie ma tego pysznego, gęsiego tłuszczu :) A jabłko na gęsim ... ech

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam