poniedziałek, 19 października 2015

Tarta z fenkułem i cukinią

Pyszna tarta o wilgotnym nadzieniu. Bardzo smaczny spód na bazie mąki pełnoziarnistej. Oczywiście możemy użyć dowolnego, ulubionego,kruchego ciasta. Tym razem żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli używacie drobnych cukinii, nie ma potrzeby ich obierać ani usuwać pestek. Piekłam w formie o średnicy 23 cm. Tartę przed podaniem lekko ostudzić. Bardzo smaczna była też zupełnie zimna, następnego dnia. 



składniki
na spód:
250 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
150 g masła, schłodzonego
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 jajko 


nadzienie:
3 jajka
1 duży fenkuł , + koperek z fenkuła jeżeli jest
300 g cukinii startej 
1 mała cebula biała
1 mała cebula czerwona
ok 120 g śmietanki 30 %

50 g startej 
mozzarelli
nasiona kopru włoskiego
1 - 2 łyżki zielonego, posiekanego koperku
sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. 
Zdjąć folię i  położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki posmarowanej masłem formy. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta ) i  wstawić do lodówki na 30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożone papierem obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
nadzienie: 
fenkuł i cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić fenkuł i cebulę , dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 10 min) Doprawić solą , pieprzem i ziarnami kopru. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni obsmażyć cukinie, lekko posolić i doprawić pieprzem, wymieszać z koperkiem. 
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, roztrzepać widelcem.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, na niej ułożyć fenkuł z cebulą, zalać masą jajeczną , ułożyć gałązki koperku z fenkuła lub zwykłego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam