czwartek, 15 października 2015

Rolada szpinakowa

Bardzo smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam!



składniki
ciasto:
ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte
3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
40 g kremowego białego serka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
papryka w płatkach ( dałam pul biber)
1 duży ząbek czosnku

farsz
1 cebula drobno  pokrojona (opcjonalnie)
200 g  miękkiego, kremowego serka
100 g wędzonego łososia, posiekane
koperek
4 paluszki "krabowe"
sól, pieprz do smaku

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 st C (piekłam z termoobiegiem)
Wyłożyć papierem płytką foremkę o wymiarach ok 30 x 23 cm
Posiekać odciśnięty  szpinak i wymieszać z 40 g kremowego sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem).
Ubić  białka na sztywną pianę  i delikatnie wymieszać z masą szpinakową.
Przełożyć masę  do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.
Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić,  tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować farsz:
Wymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem , dodać koperek, doprawić pieprzem i solą ( ostrożnie, łosoś jest słony). 
Rozwinąć ciasto i posmarować masą serową, ułożyć paluszki krabowe wzdłuż dłuższego boku,
posypać cebulą (opcjonalnie) i ostrożnie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na parę godzin lub cała noc. Podawać pokrojone  w plastry. Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam