środa, 28 października 2015

Puree ( mus) z dyni pieczonej w wolnowarze

I kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić.  A ponieważ dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się zarówno na ostrą zupę jak i na słodkie ciasto.  Możemy w ten sposób upiec każdy rodzaj dyni, jedyny warunek to wielkość, pozwalająca na włożenie do misy wolnowaru. Piekłam niedużą dynię Hokkaido. Zaletą tej metody jest również fakt, że nie używamy żadnego tłuszczu.




składniki
1 nieduża dynia

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię dokładnie umyć. Przy pomocy widelca dynię ponakłuwać, włożyć do misy wolnowaru - nie ma potrzeby dodawać płynów czy oliwy.  Piec dynię w ustawieniu low przez 7 -9 godzin.
Po tym czasie dynię wyjąć i pozwolić jej ostygnąć. Następnie dynię przekroić , usunąć pestki. Jeżeli używamy gatunku z jadalna skórką, wystarczy dynię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Jeżeli skórka jest niejadalna, należy ją przed miksowaniem usunąć.  I to już wszystko. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam