piątek, 16 października 2015

Odrywane bułki maślane

Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze  ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag,  nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam! 


16 października przypada Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba  i bułek nie jest takie trudne,  każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu  Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.  

inspiracja King Arthur Flour



składniki  - 15 szt
418 g pszennej mąki
2 łyżeczki drożdży instant
21 g mąki ziemniaczanej 
21 g mleka w proszku
25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
57 g miękkiego masła
152 g letniej wody
113 g letniego mleka
25 g roztopionego masła do posmarowania

przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.
Podzielić na 15 równych części,  z każdej uformować okrągła bułkę.
Posmarować   formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek
Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia  na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami. 
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony
Wyjąć  z pieca, posmarować wierzch bułek roztopionym masłem. Po kilku minutach, wyjąć  je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.
Podawać  ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.









8 komentarzy:

  1. Beatko, w takim razie odrywam i się częstuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też odrywam puszystą bułeczkę i życzę Ci dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to bym je jeszcze nadziała świeżymi owocami albo domową konfiturką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, częstuj sie :), Konwalie w kuchni te zapraszam. Karmel-itko, pasowałaby konfitura na pewno , ale ja więcej wytrawna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki prezentują się wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks very fluffy! Love it! Thank you for joining WBD!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You, Zorra! It's great to bake together! Till next Year :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam