sobota, 24 października 2015

Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru

Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega na tym, że nie muszę się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam.



składniki 
na pulpety 11 - 12 sztuk
300 g mielonego mięsa wieprzowego 
1  jajko, lekko roztrzepane
1/3 szklanki tartej bułki
1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego
1 łyżka posiekanej natki  pietruszki
szczypta soli do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek
11 - 12 kawałków sera cheddar  - kostka ok 1x1 cm 
Na sos 
500 g opakowanie przecieru  pomidorowego - passata 
1  cebula
1 łyżka posiekanej natki  pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony
sól, pieprz
2- 3 gałązki (baldachy ) kopru ogrodowego - opcjonalnie
do podania
 ryż lub kasza

przygotowanie
Wszystkie składniki  na pulpety,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i  sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i czosnku. Zmoczonymi wodą rękami, formować placuszek, pośrodku ułożyć kawałek sera, następnie uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia nadmiar tłuszczu.  

W misce wymieszać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, sól i pieprz. Przełożyć na patelnie, podgrzać.
Wolnowar nagrzać zgodne z instrukcją. Na dno misy wylać połowę sosu, ułożyć pulpeciki, zalać pozostałym sosem. Gotować w ustawieniu high 2 - 2,5 godziny. Podawać z ryżem , kaszą lub kluskami. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Ewa. W poniedziałek zrobię.A jak zrobie to napiszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak Wam będzie smakować

      Usuń
  2. Ewa. Zrobione. Co osoba to inne zdanie, Janek zjadł, bez zachwytów, ale jak stwierdził "złe nie było", dla mnie był super sos, pulpety wyszły mi , jak dla mnie , ciut za twarde, ale danie jest OK. Teściowa i mąż nigdy nie wyrażają opinii, ale brali dokładkę, więc chyba smakowało. Ogólnie, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uff.... to nie najgorzej. Moje mięcho było miękkie, może mniejsze zrobiłam? Na Twoje recenzje zawsze mogę liczyć :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam