środa, 21 października 2015

Goleń wołowa z czerwonym winem w garnku rzymskim

Nie zawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa  okazała się bardzo smaczna, a tuk z kości,  który rozpuszcza się w sosie, nadaje mu wyjątkowy smak. Proste i dobre danie - polecam!




składniki
ok 1200 g goleni wołowej z kością (2 plastry z kością)
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
oliwa z oliwek
do pieczenia:
2 cebule - 120 g
główka  czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 liści szałwii
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki bulionu wołowego

łyżka masła
śmietana 
tłuszcz do smażenia 


przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie, posypać kminem.  Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej ząbki czosnku, obsmażone mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam