wtorek, 22 września 2015

Zupa z pietruszki

Bardzo smaczna, prosta do zrobienia zupa. Powstała tylko dlatego, że z rynku przywiozłam zbyt dużo pietruszki i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam!


składniki


100 g natki pietruszki
200 g ziemniaków
2 cebule 170 g 
2 ząbki czosnku
1000 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

100 ml śmietany (opcjonalnie)
szczypiorek, pietruszka do podania



przygotowanie

Pietruszkę  opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem nalać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, dodać czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i  zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać pietruszką, szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Myślałam dokładnie o takiej samej zupie:) Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa. Jak ugotujesz zupę z gwoździa, to powiem, ze jesteś Super-Master-Topchef!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam