środa, 30 września 2015

Stecca - włoskie płaskie chlebki

Znakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleżeć 12- 18 godzin. Poza tym żadnych problemów. Chlebki znakomicie nadają się na kanapki. Świetnie sprawdziły się również przypiekane w tosterze. A najlepiej smakują moczone w dobrej oliwie.

przepis znalazłam  tutaj


składniki
3 szklanki (400 g) mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 szklanki  wody (ok 18 stopni C.)
Dodatkowa mąka, oliwa z oliwek, sól do posypania

Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać wodę i mieszać do połączenia składników - kilkanaście sekund. Ciasto powinno być bardzo rzadkie, nie nadające się do zagniatania. Przykryć miskę folią i zostawić na co najmniej 12 godzin ( do 18) w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto mocno zwiększy  swoją objętość , nawet więcej niż dwukrotnie, nadal będzie bardzo wilgotne i miękkie. Aby pracować z tak wilgotnym ciastem musimy pamiętać aby podsypać sporą ilość mąki, inaczej ciasto będzie za bardzo się kleić.
Posypać blat mąką - nie żałować. Następnie przy pomocy łopatki do ciasta wyłożyć ciasto z miski na blat. Z rozlewającego się ciasta, staramy się , składając je parokrotnie, utworzyć dosyć płaską kulę. Nie powinno to zająć więcej niż minutę. Ściereczkę kuchenną posypać mąką. Na tak przygotowaną ściereczkę przenieść kulę, łączeniem do dołu. Wierzch ciasta skropić oliwą  i posypać grubą solą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne dwie godziny. Po tym czasie ciasto powinno niemal podwoić objętość. 
Piekarnik nagrzać do 260 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdy z kawałków rozciągnąć lub wałkować tak aby otrzymać długi, wąski, płaski chlebek - nieco krótszy niż blacha. Uformowane chlebki przełożyć na blachę, polać oliwą,  posypać solą i pozostawić do rośnięcia na kolejne 30 minut. 
Po tym czasie wstawić do piekarnika na 15 - 25 minut, do czasu aż wierzch ładnie się zrumieni. 
Upieczone przełożyć na kratkę do studzenia na ok  30 minut. Moczyć w dobrej oliwie i zajadać. Smacznego!












17 komentarzy:

  1. Ewa. Zaburczało mi w brzuchu...Chyba zrobię, może w niedzielę? W sobotę wieczorem można zarobić ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mają cudowne dziury! Będę musiała spróbować takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę czasu zajmują ale pracy przy nich nie ma :)

      Usuń
  3. jaka dokładnie jest mąka chlebowa-650? czy ostatecznie zwykła pszenna 500 się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam pszennej 750, ale 650 też powinna być dobra. Te niższe typy są lepsze do lżejszych wypieków

      Usuń
    2. Ale jak brakuje chlebowej, próbowałabym ze zwykłą

      Usuń
  4. jaka dokładnie jest mąka chlebowa-650? czy ostatecznie zwykła pszenna 500 się nada?

    OdpowiedzUsuń
  5. mam w domu orkiszową i żytnią, czy one się nadadzą? jeśli tak to w jakiej proporcji je użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego pieczywa ani z mąki żytniej ani z orkiszowej, ale sądzę że orkiszowa będzie ok

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy zwykła pszenna 500 lub 550 może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że będzie ok - lepiej 550

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam