niedziela, 20 września 2015

Perliczka marynowana

Bardzo dobry i wygodny sposób na perliczką. Robiłam  ptaka w garnku rzymskim. Udało się. Dodatek kiszonej cytryny przyjemny, ale moim zdaniem i bez niej będzie smaczne. Nie każdy lubi kiszone cytryny. Przepis na szybką, kiszoną cytrynę tutaj. Ptaszydło wyszło aromatyczne, wilgotne i smaczne. Trochę inna perliczka - polecam. 

Inspiracją był przepis  z  tej  strony




składniki
1 perliczka
 oliwa z oliwek
2 marchewki, pokrojone na kawałki
2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki
6 suszonych śliwek, daktyli  lub fig 
skórka z 1/4 kiszonej cytryny  pokrojona w paski 
parę listków mięty,  posiekane
harissa do podania

marynata  (chermoula)
1 duża czerwona cebula, posiekana
1 duży ząbek czosnku
ok 1- 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
100 ml oliwy z oliwek
100 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki  sosu rybnego
1  łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 garść liści pietruszki posiekane
1 garść kolendry

kuskus
200 g kuskus
1 łyżeczka soli
100 g masła, pokrojonego w kostkę
mała garść rodzynków

przygotowanie
Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. Posmarować perliczkę marynatą  i marynować w lodówce przez noc.
Następnego dnia, nagrzać  piekarnik  do 220 st C . Perliczkę oczyścić z marynaty. Marynaty nie wylewać -   odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a  na górze umieść perliczkę.  Wlać około 400 ml wody.  Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180  st. C  i piec przez kolejne 45 minut.
Około 15 minut przed podaniem perliczki, opłukać w zimnej wodzie kuskus i umieścić w misce. Doprawić solą, kawałkami  masła  i rodzynkami. Wlać 200 ml wrzącej wody. Przykryć i pozostawić na 10 minut lub do momentu, gdy ziarna będą pulchne i miękkie. 
Garnek z upieczoną perliczką wyjąć z piekarnika, dodać skórkę z kiszonej  cytryny i miętę. Wymieszać. Podawać z kuskusem i harissą . Smacznego!







1 komentarz:

  1. Ewa. Dobrze, że przypomniałaś o perliczce. Jak kupie to zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam