wtorek, 1 września 2015

Ośmiornica z ryżem z zapieczona w piekarniku

Obrodziły nam ostatnio w owadzim sklepie ośmiornice. Cieszy mnie to ogromnie bo bardzo je lubię  - jaka to przyjemność móc kupić takiego stwora w przyzwoitej cenie. No to dzisiaj portugalskie danie czyli  arroz de polvo no forno. Jest pyszne, a przy tym z niewielkiej ośmiornicy otrzymujemy całkiem solidne danie. Bardzo polecam! 

Warto obejrzeć ten film


składniki
1 ośmiornica (ok 800 - 1000kg)
2 (120 g ) cebuli w kostkę
1 łyżeczka słodkiej papryki
szklanka ryżu
1 - 2 łyżki pasty pomidorowej
pęczek pietruszki


przygotowanie
Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Można ośmiornicę sparzyć, zanurzając ją w garnku z wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne. Od spodu ośmiornicy zobaczymy czarny punkt - trzeba wycisnąć "dziób" który się tam znajduje. Głowę ośmiornicy odciąć, zaraz nad zgrubieniami (oczami) znajdującymi się pomiędzy głową a ramionami. Głowę rozciąć tak aby można ją było rozłożyć na płasko. Z odciętej głowy ściągnąć skórę. Z pozostałej części odciąć ramiona. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę - 3/4 szklanki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na małym ogniu tak długo aż cebula zmięknie. Dolać szklankę wody i włożyć ośmiornicę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ośmiornica będzie miękka - ok 30 - 40 minut. Miękką ośmiornicę wyjąć z wywaru. Powinno zostać nam ok 450 ml wywaru. Wsypać szklankę ryżu, dodać szklankę wody, posolić, dodać pastę pomidorową, gotować pod przykryciem tak długo aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać jeszcze szklankę wody. Ryż nie powinien być gęsty i suchy. Dodać ośmiornicę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam