piątek, 18 września 2015

Lody cytrynowe z serkiem mascarpone

Być może to już ostatnie ciepłe dni w tym roku, warto więc zrobić  lody. Tym razem nasze ulubione lody cytrynowe. Dodałam serek mascarpone, który powoduje, że lody są bardziej kremowe. Bardzo polecam, zwłaszcza z dodatkiem np malin. Pycha!


Składniki
ok 125 ml soku z cytryny (2 szt) + opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny
370 g  ml jogurtu naturalnego 0%
150 g  jogurtu greckiego 0%
140 g serka mascarpone
3- 4  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)
2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki


Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Z  cytryn  wycisnąć sok.  Sok zmiksować z jogurtem, serkiem, likierem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.

Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki  do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników  i włożyć do zamrażarki. Wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem, żeby trochę rozmarzły. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam