niedziela, 13 września 2015

Kurczak curry w wolnowarze

Wolnowar jest znakomitym urządzeniem. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy pilnowanie garnków w nagrzanej kuchni jest ostatnia rzeczą o jakiej marzę. Jeżeli na dodatek, oprócz mięsa, wkładamy do wolnowaru ziemniaki   - to obiad jest praktyczne bez wysiłku przygotowany. Bardzo polecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne! 

Inspiracja tutaj



składniki
sos:
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego - u mnie pasta pomidorowa
1 łyżeczka przyprawy Garam masala 
1 łyżeczka curry w proszku
2 - 4 ząbki czosnku, przekrojone na pół
400 g  pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
ok 3 cm  kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony drobniej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

500 g  czerwonych ziemniaków, pokrojone na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki)
4 uda z kurczaka , można usunąć skórę
1 łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania
1 łyżeczka curry w proszku

100- 125 g szpinaku 
1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji
 ryż jaśminowy, chleb naan  ostry sos lub jogurt grecki, do podania

przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją
Wymieszać składniki sosu:  mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry, czosnek, pomidory wraz z sokiem, imbir, 1/2 łyżeczki soli  i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przełożyć do blendera, zmiksować. 

Posypać kurczaka  pozostałą 1 łyżeczką garam masala i curry, dobrze doprawić solą i pieprzem.  Na dnie misy wolnowaru położyć ziemniaki.  Na ziemniakach ułożyć kurczaka. Polać sosem. Gotować w ustawieniu high  4 godziny lub  na niskim poziomie - low - 6 godzin

Po tym czasie wolnowar odkryć, wrzucić szpinak i mieszać delikatnie aż szpinak  zwiędnie. Dodać kolendrę,  doprawić solą i pieprzem.*

Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego!

* Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni i szpinak oraz kolendrę dodać tuż przed podaniem dania.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam