niedziela, 9 sierpnia 2015

Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii

Bardzo smaczna zupa. Musiałam wykorzystać pomidory i cukinię. Ten sposób okazał się  prosty i smaczny. Pierwszego dnia jedliśmy zupę ciepłą, drugiego, z powodu upałów, zimną. Okazało się, że i w jednym i drugim wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza!  




składniki
ok 300 g cukinii
1000 g pomidorów
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 ostra papryka
500 ml bulionu
garść bazylii

przygotowanie
Warzywa umyć. Pomidory  z cebulą i papryczką włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka ( można przez sito jeżeli przeszkadzają Wam pestki). Dodać bulion, posolić i popieprzyć do smaku, dodać pokrojoną w paski bazylię, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 minut. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię z czosnkiem, smażyć aż cukinia lekko się zezłoci. Dziesięć minut przed końcem gotowania zupy dodać do niej usmażoną cukinię. Posypać bazylią i podawać. Smacznego!









8 komentarzy:

  1. Ewa. Jutro zrobie. Akurat mam bulion i zupełną pustkę w głowie, jak go spożytkować. Pomysł jak znalazł!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się boję .... mam nadzieję ze Wam będzie smakowała! :)

      Usuń
    2. Ewa. Powiem krótko: MNIE zupa smakuje, dodałam łyżkę śmietany na talerz, wtedy smak był pełniejszy. Ale czy moi panowie to zjedzą? Nie mam pojęcia.

      Usuń
    3. ufff... :) Cieszę się

      Usuń
  2. Bardzo kreatywne i smakowite połączenie:) Och, jak dawno juz nie robiłam pomidorowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka pomidorówka to tylko latem :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam