sobota, 15 sierpnia 2015

Włoska grzanka czyli bruschetta z pomidorami

Piekłyśmy ostatnio w sierpniowej piekarni chleb toskański. A ponieważ jest też czas smacznych letnich pomidorów, postanowiłam zrobić pyszne włoskie grzanki z pomidorami i bazylią. Dojrzale pachnące pomidory są w nich bardzo ważne, ale dobre pieczywo jest nie mniej istotne. Warto chociaż raz w sezonie upiec chleb toskański aby zrobić znakomite grzanki z pomidorami. Bardzo polecam.

Inspiracja był ten przepis



składniki
400 g pomidorów
1 łyżka oliwa z oliwek
1 - 2 ząbki czosnku +  dodatkowy do smarowania
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego - opcjonalnie
oregano
parę listków bazylii

parę kromek białego pieczywa typu włoskiego a najlepiej chleb toskański

przygotowanie
Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę, posiekany czosnek, pokrojoną w paski bazylię, oregano, sól, pieprz do smaku. Można przyprawić octem balsamicznym. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, aby smaki się przegryzły, a pomidory zrobiły się zimne. 
Kromki białego pieczywa lekko posmarować oliwą i obsmażyć z obu stron na złoto.  Jeszcze gorące posmarować czosnkiem przekrojonym na pół, na wierzchu położyć zimne pomidory i natychmiast podawać. Smacznego!









4 komentarze:

  1. Bardzo lubię, Twoje wyglądają świetnie, więc poproszę o jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa. Bardzo smaczne, nawet dzis jadłam na kolację, bo to lekkie danie , w sam raz na ten czas. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko teraz można takie zajadać, później pomidory dobre zabiorą!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam