poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Placek z nektarynkami - galette

Smaczny, letni, bardzo owocowy deser. Nektarynki  są znakomite do takiego ciasta jak to. Nie trzeba ich obierać więc przygotowanie owoców zajmie nam chwilę. Ciasto najwygodniej przygotować w robocie. Polecam!




 składniki
kruche ciasto 
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru lub ksylitolu
100 g zimnego masła
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżki lodowatej wody.

nadzienie
500 g nektarynek
3 - 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
2 łyżki mąki kukurydzianej
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny

przygotowanie
Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie.
Nektarynki umyć, osuszyć, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Włożyć  do miski, posypać cukrem, mąka, startą skórką, polać sokiem z cytryny, wymieszać. 
Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek ok 30 cm średnicy. Na środek ciasta nałożyć nektarynki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!









2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam