czwartek, 6 sierpnia 2015

Lody malinowe z serkiem mascarpone

Robię ostatnio lody z dodatkiem serka mascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie.


składniki
500 g malin (ok 400 ml po przetarciu)
4 łyżki  ksylitolu ( lub cukru)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
130 g serka mascarpone

przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją.
Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze śmietanką serkiem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.

Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki  do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do plastikowych pojemników i włożyć do zamrażarki. Wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Dobry pomysł z tym mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są bardziej kremowe, bo mascarpone zawiera dużo tłuszczu :)
    Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego pisałam, że dietetyczne to one nie są , hahaha! Ale faktycznie pyszne!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam