niedziela, 2 sierpnia 2015

Lody bazyliowo limonkowe

Pyszne! Jedne z najlepszych jakie robiłam. Podane z grillowaną brzoskwinią są rewelacyjne! Nie opanowałam niestety sztuki robienia lodowych kulek, ale to nie ważne - nawet w tak mało atrakcyjnym wydaniu jak na zdjęciach są warte zrobienia, a przede wszystkim zjedzenia. Z tych składników wyjdzie nam porcja ok 500 ml. 





Składniki
ok 20 g listków bazylii  - duża doniczka bazylii 
4 łyżki  ksylitolu
370 g  jogurtu naturalnego 0%
140 g serka mascarpone
sok z 1/2 limonki 
skórka otarta z limonki
do podania 
brzoskwinia - po 1/2 na porcję

Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Liście bazylii, ksylitol + część jogurtu włożyć do blendera i zmiksować. Dodać resztę jogurtu, serek, sok i skórkę z limonki, zmiksować. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze schłodzona.

Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki  do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. 
Brzoskwinię umyć, podzielić na pół, wyjąć pestkę. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej przecięciem do dołu i grillować ok 3 - 4 minut, aż pokażą się ciemne paski. Przełożyć przecięciem do góry i grillować jeszcze 4 minuty. Lody podawać z grillową brzoskwinią. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Limonkowo-orzeźwiające, z bazyliową nutą - musiały smakować bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam